Vegan Belgesi
Vegan sertifikası ve sertifikasyon sürecinden bahsetmeden önce vegan terimi ne anlam ifade ediyor hep birlikte bakalım. Kobi Danışmanlık olarak vegan ile alakalı ihtiyaç duyduğunuz belgeleri kısa sürede size sunuyoruz.
Vegan Nedir?
Veganlık, hayvansal ürünlerin tercih edilmediği, vejeteryanlığın bir kültür ve yaşam tarzı haline geldiği beslenme şekli olarak kabul edilmektedir. Vejetaryen kelimesi Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından türetilmiştir. İnsanların hayvansal ürünleri diyetlerinden ve yaşadıkları ortamlardan tamamen çıkardıkları ve temel beslenme kaynağı olarak bitki bazlı gıda ve ürünleri tercih ettikleri bir yaklaşım “vegan” veya “veganlık” olarak tanımlanmaktadır. Vegan beslenme fikri, dini inançların yanı sıra sağlıklı bir yaşam sürme arzusu, hayvan sevgisi ve hayvan zulmünden kaçınma arzusuna dayanmaktadır. Uluslararası iletişimin yaygınlaşmasıyla birlikte dünya çapında milyonlarca insan veganlığı benimsemiş ve bu durum başlı başına bir kültür haline gelmiştir. Milyonlarca kişiye hitap eden vegan beslenme kültürü, neticede kendi gıda pazarını oluşturmuştur. Veganların gıda sektörü dışında ilaç sektöründe, tekstil, ayakkabı, deri ürünleri, kimyasal ve kozmetik ürünler ile hayvansal ürünleri tercih etmemesi nedeniyle üreticiler ilgili sektörlerde vegan yaşam tarzına uygun ürünler üretmeye başlamış ve bu tercihleri pazara sunmuştur.
Vegan Sertifikası Nedir?
Vegan ürünlere olan talebin hızla arttığı günümüzde, vegan yemek kültürünün ürün sunumu oldukça artmış ve çeşitlenmiştir. Böyle bir durum, olağan denetim mekanizmalarına ek olarak veganlık konusunda uzmanlaşmış yetkililerin denetimini gerekli hale getirmiştir. Gıdadan kozmetiğe kadar tüm ürünler çevrede vegan ya da vejeteryan kültürünün gerekliliklerine göre üretilip üretilmediğine bakılmaksızın bu kültürün geleceğe güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlayacak faaliyetleri yürüten, kontrol eden, kayıt altına alan, piyasayı izleyen ve faaliyetler yürüten kuruluşlar arasında öne çıkmaktadır. Bu kuruluşlarca gerçekleştirilen denetim ve tescil işlemlerinin ardından üreticilere verilen sertifikaya vegan sertifikası adı verilmektedir.
Ürünleriniz için ihtiyacınız olan bu belgeyi bizi arayarak edinebilmek için aşamaları öğrenebilirsiniz. Kobi Danışmanlık firmasının uzman müşteri temsilcileri sizlere en uygun fiyatları ve bilgileri her zaman sunuyor.
Vegan Sertifikası Nasıl Alınır?
Vegan Belgesi alma sürecinde, üretim kuruluşlarının başvurularının ardından teklif ve sözleşme aşamasına geçilmektedir. Teklif ve sözleşme aşamasında anlaşmaya varıldığında, inceleme ve doğrulama aşaması başlamaktadır. Muayene ve doğrulama süreci, üretim, ürün ve içerik aşamaları, görsel ve deneysel yöntemler ile durum tespiti yapılmasını içeren uzun bir süreçten oluşmaktadır. Bu sürecin sonunda olumlu değerlendirme alan kuruluşlar vegan sertifikası almaktadır.
Vegan Sertifikası Almak Ne Kadar Sürer?
Belgelendirme süreci, başvurunun alınması, kontroller ve değerlendirmeler ile denetimler sonucunda bulunan sapmaların giderilmesi aşamalarından oluşmaktadır. Bu süreç yaklaşık 3-6 hafta sürebilmektedir. Vegan sertifikası alma süreci, sürece ve ürünün yapısına bağlı olarak 13 haftayı bulabilmektedir.
Vegan Sertifikası Denetim Süreci Nasıl İşler?
Firmanın ürün yelpazesine bağlı olarak belgelendirme sürecini yürüten kuruluş ile muayene departmanı arasında en az 1 gün olmak üzere sözleşme ile belirlenen günde denetim gerçekleştirilir. Vegan sertifikası denetimlerinde denetçi, üretim süreci, altyapı, çevre ve ürün (nihai ürün) test raporlarını inceler. Denetim sonucunda standartlara uygunsuzluk tespit edilirse firmaya bu konuda bilgi verilir. Gözlenen sapmaların en geç 3 ay içerisinde giderilmesi gerektiği imalatçıya bildirilir ve denetim raporunun sunulması ile denetim tamamlanır.
Olası bir sertifika uygunsuzluk sorunu yaşandığı durumlarda ise süreç şu şekildedir; sertifika sahibi kuruluşlar taahhüt ettikleri ve vegan sertifikasını aldıklarında yerine getirdikleri şartları her zaman yerine getirmek zorundadır. Vegan üreticiler tarafından esas olarak prosedürlere uyulmaması ve yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda vegan sertifikasının iptal edilmesi sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Sertifika iptal edildikten sonra tüketicilere durum bildirilmektedir. Siz de bu önemli belgeyi alarak daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir dünya bırakmayı destekleyebilirsiniz. Haydi, sağlıklı ve çevre dostu bir adım atmak için bugün Vegan belgesi hizmetimizle iletişime geçin!
Daha fazla bilgi edinmek ve en uygun fiyatları almak için Kobi Danışmanlık canlı destek hattına hemen yazabilirsiniz. Ayrıca INSTAGRAM hesabımızda düzenli olarak yayımlamış olduğumuz kampanyalarımızdan da haberdar olabilirsiniz.