ISO 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi
ISO TS 13027 standardı, gıda üretimi, tüketimi ve satışı yapılan işletmelerde dikkat edilmesi gereken hijyen ve sanitasyon kurallarını içermektedir. Gıda işletmeleri, kullanılan araç ve gereçler, çalışma ortamı, temizlik kontrolleri, aydınlatma ve iklimlendirme ekipmanları vb gibi konularda ISO TS 13027 standardını referans almalıdır. Ülkemizde “TS 13027 – Gıda üretim ve satış yerlerinde hijyen ve sanitasyon için genel kurallar” olarak yayınlanan standart, gıda güvenliğinin sağlanması açısından son derece önemlidir. Gıda şirketleri bu standardın gerekliliklerini yerine getirerek ISO TS 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi alabilmektedir. Bu sayede müşterilerin sağlığı korunmakta ve gıda güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelere daha kolay uyum sağlanabilmektedir. ISO TS 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi almak isteyen firmalar Kobi Danışmanlık ile iletişime geçerek standardın kapsamı, sertifikasyon başvurusu, belgelendirme süreci vb konularda daha detaylı bilgi alabilir. Kobi Danışmanlık gıda işletmelerine ISO 13027 ile ilgili her konuda eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlayabilmektedir.
ISO 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi Kapsamı
Gıda güvenliği günümüzde tüm dünyada insan sağlığı açısından en kritik konulardan biridir. Dünya nüfusunun ve gıda tüketiminin artması, gıda tedarik zincirlerinin uzaması ve daha karmaşık bir hale gelmesi gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların gıda güvenliği konusundaki sorumluluklarını daha da artırmaktadır. Gıdaların üretilmesi, paketlenmesi, taşınması, satışa sunulması ve tüketilmesi gibi aşamaların her biri insan sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, gıda işletmelerinin tüm bu aşamalarda belirli hijyen ve sanitasyon kurallarına uyması ve bunu doğrulaması gerekmektedir. ISO TS 13027 standardı bu doğrultuda hazırlanmış bir standart olup firmaların gıda ile ilgili süreçlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uyduğunu doğrulamaktadır. Gıda şirketleri ISO TS 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi alarak faaliyetlerinin uygunluğunu tüm paydaşlarına gösterme şansına sahip olmaktadır.
ISO TS 13027 standardı, günümüzde birçok farklı gıda işletmesi tarafından kullanılabilmektedir. Sadece gıda üretimi yapan firmalar değil, kafe ve restoran işletmeleri, gıda ürünlerinin paketlemesini yapan firmalar; taşıma, depolama ve lojistik şirketleri, zincir marketler, büfeler, catering firmaları vs bu kapsama dahildir. Standart, özellikle şu alanlarda uyulması gereken kuralları; hijyen ve sanitasyon kriterlerini açıklamaktadır:
* Çalışma ortamının ve kullanılan ekipmanların düzenli temizliği
* İklimlendirme, havalandırma ve aydınlatma sistemlerinin temizliği
* Duşlar, soyunma odaları, tuvaletler vb gibi ortak alanlar
* Yakıtların depolandığı alanlar
* Bulaşıkhaneler ve mutfaklar
* Haşere ve diğer zararlı organizmaların kontrolü
* Şirketin çalışma alanlarına dışarıdan gelen ziyaretçiler ve ziyaret prosedürleri
* Gıda temizliği ve güvenliği için işletme bünyesinde yapılan kritik kontrol noktaları
* Şirketin ofis alanları ve çevresinin temizliği
ISO 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi
ISO 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi Alınması
“ISO TS 13027 – Gıda üretim ve satış yerlerinde hijyen ve sanitasyon için genel kurallar” standardına uyum sağlayan şirketler akredite belgelendirme kuruluşlarına başvuruda bulunarak sertifika alabilmektedir. Bu süreçte firmalardan gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon kurallarını düzenleyen birtakım dokümanlar, prosedürler, süreç planlamaları ve talimatlar talep edilmektedir. Bu bilgi ve belgelerin doğrulanmasını sağlamak amacıyla işletme sahalarında yerinde denetimler de düzenlenmektedir. Denetimlerden başarıyla ayrılan şirketlere ISO 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi verilmektedir. Belgelendirme adımları tamamlandıktan sonra da belirli periyotlarla inceleme, muayene, test ve denetim süreçleri devam edebilmektedir. Kobi Danışmanlık, şirketlerin ISO TS 13027 Belgesi almaya karar vermesinden sertifikasyon sürecinin tamamlanmasına kadar her adımda şirketlere danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
ISO 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi Faydaları
Belge sahibi kuruluşların elde ettiği faydaları şöyle özetleyebiliriz:
* Gıda güvenliği ve hijyen ve sanitasyon kurallarına uyum sağlandığının bağımsız akredite belgelendirme kuruluşları aracılığıyla sektördeki paydaşlara gösterilmesi
* Ürün temizliği ve güvenliği konusunda müşterilerden gelen şikayetlerin azalması
* Hijyen konusundaki eksikliklerden doğan maliyetlerin ve kayıpların minimuma indirilmesi
* Gıda güvenliğini tehdit eden risklerin kontrol altına alınması
* Gıda güvenliği konusunda yapılan ulusal ve uluslararası düzenlemelere ve yasal prosedürlere daha kolay ve hızlı uyum sağlanması
* Çalışanların gıda güvenliği ile ilgili farkındalığının, bilgi ve birikimlerinin artırılması