ISO 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri Belgesi
ISO 12207, yazılım dünyası için çok önemli bir standart olup yazılımlar için genel yaşam döngüsü süreçleri gereksinimlerini tanımlamaktadır. Yazılım hizmetlerinin, ürünlerinin ve sistemlerini satın alınmasından kullanımdan kaldırılmasına kadar geçen tüm süreçleri ele almaktadır. Bu bağlamda, yazılımın kullanımı, bakımı, revizyonu vb gibi aşamaların her birinde “ISO/IEC/IEEE 12207 Sistemler ve yazılım mühendisliği – Yazılım yaşam döngüsü süreçleri” standardı kullanılabilmektedir. İlk olarak 2008 yılında yayınlanan standart, 2017 yılında revize edilmiştir. İlk defa ISO 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri Belgesi alacak olan kuruluşların en son revizyonda açıklanan kriterleri karşılaması gerekmektedir. Standart, yazılım yaşam döngüsü süreçleri için ortak bir çerçeve sunmak; yazılım geliştiricileri, kullanıcıları, tedarikçileri, kalite güvence yöneticileri ve diğer paydaşları arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturulmasını sağlamaktır.
Günümüzde kullanım alanı, karmaşıklık düzeyi, yararlanılan teknoloji seviyesi, tasarım konsepti vb gibi faktörlere bağlı olarak farklı endüstrilerde çok farklı yazılım modelleri kullanılmaktadır. Bu bağlamda, her yazılım için ISO 12207’den faydalanma düzeyi ve mantığı farklı olabilmektedir. ISO 12207 standardının hangi yazılımlar için ne gibi gereksinimler sunduğunu ve standarttan maksimum düzeyde nasıl yararlanılacağını Kobi Danışmanlık ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri Nelerdir?
ISO 12207’de tanımlanan yazılım yaşam döngüsü süreçleri şunlardır:
Anlaşma
o Satın Alma
o Tedarik
Organizasyonel Proje Etkinleştirme
o Yaşam Döngüsü Modeli Yönetim
o Altyapı Yönetimi
o Portföy Yönetimi
o İnsan Kaynakları Yönetimi
o Kalite Yönetimi
o Bilgi Yönetimi
Teknik Yönetim
o Proje Planlama
o Proje Değerlendirme ve Kontrol
o Karar Yönetimi
o Risk Yönetimi
o Konfigürasyon Yönetimi
o Bilgi Yönetimi
o Ölçüm
o Kalite Güvence
Teknik Süreçler
o İş veya Görev Analizi
o Paydaş İhtiyaçları ve Gereksinimleri Tanımlama
o Sistem / Yazılım gereksinimleri tanımlama
o Mimari Tanımlama
o Tasarım Tanımlama
o Sistem Analizi
o Uygulama
o Entegrasyon
o Doğrulama
o Geçiş
o Doğrulama
o Operasyon
o Bakım
o İmha
ISO 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri Belgesi
ISO 12207 Kullanım Alanları
Aşağıda belirtilen paydaşlar / modlar için ISO 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri Belgesi alınabilmektedir
Kuruluşlar: Kuruluşlar istenen süreçlerin ortamının oluşturulmasına yardımcı olmak için ISO 12207 standardını kullanabilir. Bu süreçler yöntemler, prosedürler, teknikler, araçlar ve eğitimli personelden oluşan bir altyapı ile desteklenebilir. Kuruluş daha sonra projelerini gerçekleştirmek ve yönetmek ve yazılım sistemlerini yaşam döngüsü aşamaları boyunca ilerletmek için bu sistematik yapıyı kullanabilir. Bu bağlamda ISO 12207 standardı beyan edilmiş yerleşik bir ortamın hükümlerine uygunluğunu değerlendirmek için kullanılır.
Proje: Ürün ve hizmetler sağlamak için yerleşik bir ortamın öğelerinin seçilmesine, yapılandırılmasına ve kullanılmasına yardımcı olmak ISO 12207 kullanılabilir. Standart, bu mod bağlamında projenin beyan edilen ve kurulan ortama uygunluğunun değerlendirilmesinde kullanılır.
Alıcılar ve tedarikçiler: Süreçler ve faaliyetlerle ilgili bir anlaşmanın geliştirilmesine yardımcı olmak için ISO 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri standardı kullanılabilir. Bu standarttaki süreçler ve faaliyetler bir anlaşma yoluyla, seçilir, müzakere edilir, kararlaştırılır ve gerçekleştirilir. Standart bu mod için anlaşmanın geliştirilmesinde rehberlik etmesi için kullanılır.
Süreç değerlendiricileri: Organizasyonel süreç iyileştirmeyi desteklemek için kullanılabilecek süreç değerlendirmelerinin performansında kullanılmak üzere bir süreç referans modeli olarak ISO 12207 kullanılabilir.
ISO 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri Danışmanlık
ISO belgelendirme ve danışmanlık konusunda uzun yıllara dayanan tecrübesiyle Kobi Danışmanlık, ISO 12207 ile ilgili tüm süreçlerde kuruluşlara destek olmaktadır. ISO 12207 Belgesi almak ve/veya standardın kapsamı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen kuruluşlar Kobi Danışmanlık ile iletişime geçebilir. Kobi Danışmanlık, eğitim, danışmanlık, belgelendirme ve diğer tüm adımlarda profesyonel ekibi ile kuruluşların taleplerine kaliteli ve güvenilir çözümler sunmaktadır.