Gıda Sektörü Kalite Ve Gıda Güvenliği Sertifikaları
Uzun yıllardan bu yana gıda sektörü kalite ve gıda güvenliği sertifikaları için yoğun olarak talep almaktayız. Gıda sektöründe yer alarak kurumsallaşma yönünde çalışmalar yapan firmaların neredeyse tamamı işletmelerini belgelendirmektedir. Kurumsallaşmanın yanı sıra müşterilerine sağlıklı güvenilir hizmet verdiğini ve bunu da uluslararası geçerliliği olan sertifikalarla belgelendirmeyi isteyen herkes tarafından bu işlemler yapılmaktadır. Üretimden tüketime kadar söz konusu gıda süreçlerinde yer alan tüm firmalar ve paydaşları gerekli standartları sağlayarak kurumsal olarak prestij kazanmaktadır. Söz konusu gıda olduğu ve doğrudan insan sağlığını etkilediği için bu tür standartların sağlanarak uygulamaya konulması giderek önem kazanmaktadır. Bu sektörde yer alan firmalar da gerekli hassasiyeti göstermek ve bunu da belgelendirerek ispatlamak için gerekli olan belgeleri alma eğiliminde olmaktadır.
Gıda üreticileri, tedarikçileri, taşıyıcıları ve depolayıcıları gibi sektörün her bir basamağında yer alan firmalar ellerindeki ürünleri sağlıklı ve güvenli bir şekilde muhafaza ederek süreci sürdürmekten sorumludur. Herhangi bir aşamada yaşanacak olan sorunlar çok büyük problemlere sebebiyet verebilme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle her bir aşama en ince ayrıntısına kadar düzenlenerek sürdürülebilir hale getirilmelidir. Bu konuda ihtiyaç duyulan tüm sertifikaları almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sektörün birbirinden tecrübeli ve bilgili isimlerinden oluşan uzman kadromuzla gıda sektörüne yönelik tüm sertifikalara yönelik taleplerinizi özenle karşılamaktayız. İlgili sertifikaların alınması için gereken standartların sağlanması ve sürdürülebilir hale getirilmesi için gerekli çalışmaları gerçekleştirerek süreci tamamlamanıza yardımcı olmaktayız. Bu konuda daha detaylı bilgi almak ve kafanıza takılan sorulara cevap bulmak adına bizimle iletişime geçebilirsiniz
Biz Kobi Danışmanlık olarak bu alanda uzun senelerdir sizlere faaliyet göstermekteyiz. Aradığınız hizmet ve belge için günün her saati firmamıza web sitemizde yer alan numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Gıda Güvenliği, her insanın sağlıklı olmak için en temel ihtiyacı ve hakkıdır. Gıda güvenliği, üretici firmaların sorumluluğundadır. Gıda sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, sürekli olarak, hijyen standartlarına uygun bir şekilde üretim yapmalı ve üretilen gıdanın güvenli olmasını sağlamak zorundadır. Bunun için de işletmesinde gerekli önlemleri almalı, gıda güvenliği sistemlerini kurmalı ve sistemin sürekliliğini sağlamak zorundadır.
Gıda güvenliği konusunda hazırlanıp uygulamaya konulan çeşitli standartlar mevcuttur. İşletmesinde bu sistemlerden herhangi birini kuran ve yöneten kuruluşlar istedikleri durumda bu sistemlerin belgelerini de alabilirler.
Bu sistemler den bahsedecek olursak;
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
2005 yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından standartlar belirlenmiştir. Gıda sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların daha güvenli ve sağlıklı gıda üretmeleri konusunda uymaları gereken standartlar belirlenmiştir. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ni yayınlamıştır.
Bu sistem, üretici kuruluşlar, tedarikçiler, resmi makamlar, tüketiciler ve diğer ilgili kuruluşlar arasında iletişim kurmayı ve bu şekilde gıdanın her adımda izlenebilir olması hedef alınmıştır. Gıda zincirinin her aşamasında gıda güvenliğini sağlamaya yönelik ISO 22000 standardı, HACCP prensiplerini de kapsamaktadır.
BRC Food , Gıda Güvenlik Sistemi
1998 yılında İngiliz perakendeci firmaları tarafından hazırlanmıştır. Bu standart gıda , tüketici ürünleri ve ambalaj malzemeleri için gerekli koşulları kapsamaktadır.2002 yılında yapılan revizyon çalışmasıyla belgelendirme koşulları ilave edilmiştir. Bu standardın temel amacı ,uluslararası alanda gıda güvenliği standartlarını içeren bir yapı kurmaktır.
Bu standarda uygunluğun sağlanabilmesi için gıda endüstrisi (tedarikçiler) altı temel kriteri yönetim sistemlerine adapte etmeleri gerekmektedir.
HACCP Tehlike Analizleri
Kritik Kontrol Noktaları Yönetim Sistemi
Kalite Yönetim Sistemi
Tesis Çevre Standartları
Ürün Kontrolü
Süreç Kontrolü ve Personel Yeterliliği ve Hijyeni Standartları
HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi
Güvenli bir gıda yönetim sistemi için gerekli standard olan HACCP standardıdır.1960 yılında Amerikan ordusu için güvenli ve sıfır hatalı gıda üretmek amacıyla NASA tarafından tasarlanmıştır.1993 yılında Avrupa Birliği tarafından çıkarılmış olan Gıda Maddelerinin Hijyeni Direktifi, gıda üretiminde HACCP standardını zorunlu tutmuştur.
HACCP standardları, güvenilir ürünlerin tüketiciye ulaştırılması amacını taşınır ve gıda güvenliliği gereklerini de ortaya koymuştur. Ancak bu standart sadece gıda üretiminin üretim aşamasını esas alır.
2006 yılından sonra HACCP Belgeleri geçerliliğini kaybetmiştir. Kuruluşlar ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarına dönmüşlerdir.
Helal Gıda Standartları
Dini inanışlar gereği helal gıda ile beslenmek isteyen ve günaha girmek istemeyen insanlar için Helal Gıda standartları geliştirilmiştir. Helal gıda standartlarının temel özelliği, gıda ürünlerinin , işletmelere hammadde girişinden başlayıp tüketiciye sunulmasına kadar bütün üretim aşamalarında islami inanış ilkelerine uygun faaliyetler gösterilmesidir.
Helal gıda standartları faydaları;
Ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlar,
– Çeşitli ülkelerde açılan fuarlarda katılımına destek verir.
ISO 15593 Sertifikası
Gıda Paketleme, Ambalajlama, Ambalaj Malzemeleri Hijyen Yönetimi
Gıdanın her aşamasında bulunan üreticiler için, gıda güvenliği ve sağlığın korunarak gıdaların üretilmesi, dağıtılması, paketlenmesiyle satışa sunulması gerekir. Bu noktada gıdaların hijyen çerçevesinde paketlenip, ambalajlanması kullanıcılara güvenle ulaştırılmasını amaçlar.
ISO 15593 Standardı ile gıda ürünleri için paket, ambalaj üreten işletmelerin hijyen şartları çerçevesinde üretildiğini kanıtlamak için ve riskleri ortadan kaldırmak amacıyla standardın şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Yani ISO 15593 Belgesi paketleme, ambalajlama ürünlerinin gıdalarda güvenliği sağlamaları için kullanılır.
ISO 15593 Standardı , ISO 22000 ve ISO 9001 şartlarına dayanır ve gıda ürünleri için paketleme ve ambalaj üreticileri ve tedarikçileri için hijyen koşullarını kapsar. Hem yönetim sistemi hem de ambalaj üreten işletmeler için hijyen kurallarını içerir.
IFS Belgesi
IFS, Belgesi (IFS Sertifikası) gıda ürünleri ve üretim süreçlerinin güvenliğini ve kalitesini belgeleyen gıda güvenliği sertifikasıdır.
Gıda işletmelerinde gıdaların üretimi, paketlenmesi, taşınması, depolanması gibi aşamaların canlılara zarar verecek bir durum oluşturmaması için belirli şartları içeren gıda güvenliği standardıdır.
Uluslararası Gıda Güvenliği Sertifikası (IFS Belgesi)‘na sahip gıda işletmeleri yeni pazar fırsatlarına yol açar, çünkü IFS Sertifikası ‘na sahip firmalar gıda güvenliği ile gerekleri yerine getirdikleri için tercih sebebidir ve uluslararası geçerliliği vardır.
Bu belgenin alınmış olması tüketici güvenini kazanır, marka imajını geliştirir ve tasarruf sağlar. Tedarik zinciri sürecince kalite ve güven sağlar.
Alman perakendeciler Birliği ve Fransız Perakendeciler Birliği Ticari markalar için kalite belgelendirmesi olan Uluslararası Gıda Standardı Olan IFS standardını geliştirmişleridir.
Tüm gıda üreticilerinin bu standart çerçevesinde üretim yapmaları gerekir.
Bazı ülkeler resmi gıda güvenliği politikalarında IFS Standardını mevzuatlarına dahil etmişlerdir. Bunlardan bazıları İspanya, Avusturya, İsviçre gibi.
IFS Uluslararası Gıda Standardı Neleri Hedef Olarak Alır?
Temel Amaçları
Tek ortak bir değerlendirme
Akredite kurumların ve denetçilerin denetimleri
Tedarik zincirinde şeffaflık
Tedarikçide masrafların azaltılması
IFS Belgesi Neden Gereklidir?
Dünyadaki en büyük gıda birlikleri HDE, FDE Conad ve COOP gibi organizasyonlar IFS Belgesini tedarikçilerine zorunlu tutmaktadırlar.
Bu gıda birlikleri üyeleri olan Edeka, Rewe, Aldi ve Metro gibi zincir marketler tedarikçilerine bu standardı zorunlu tutar.
IFS Uluslararası Standartın Geçerliliği
IFS Belgesi diğer gıda güvenliği standartları gibi HACCP, SQF, GFSI, BRC gibi dünya çapında kabul gören bir standarttır.
IFS Belgelendirme Denetimi Kimler İçin Geçerlidir?
Gıda perakende sektöründen toptancılara kadar tüm firmalar IFS Belgesi standardına tabi tutulurlar.
Özetleyecek olursak;
Sertifikalar
Sahip olunan başlıca uluslararası standartlara uygunluk sertifikaları ve kalite belgeleri:
Gıda Belgelendirmeleri:
TSE FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi Belgesi, TSE ISO EN 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi, Helal Sertifikası,
Sistem Belgelendirmeleri:
TSE ISO EN 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi
Kobi Belgelendirme Kuruşu olarak bütün süreçlerde sizlere hizmet sağlamaktayız. Detaylı bilgiye sahip olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Gıda söz konusu olduğunda dünyanın tedarik zinciri en uzun sektörlerinden birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı zamanda oldukça geniş bir kapsama alanına sahiptir. Hayati öneme sahip olan gıdaların üretimden tüketimine kadar olan tüm süreçleri kapsamaktadır. Bu nedenle söz konusu gıda ürünlerinin yetiştirilmesi, hasat edilmesi, işlenmesi, üretilmesi, dağıtılması ve tüketime hazır hale getirilmesi gibi süreçlerin tamamına dokunan firmalar gıda sektörü ile ilgili standartları sağlayarak bu durumu belgelendirme niyetinde olmaktadır. Biz de tam olarak bu noktada ortaya çıkan ihtiyacı ve arayışı karşılayarak gerekli belgelerin alınmasına yardımcı olmaktayız. Firmamız sektörün öncü belgelendirme kuruluşlarından birisi olarak uzman kadrosu ve teknik ekibi ile siz değerli müşterilerimize gereken rehberliği sağlamaktayız. Böylece ilgili süreci en kısa zamanda ve en verimli şekilde geçirerek sertifikanızı almanızı sağlamaktayız.
Firmamız tarafından siz kıymetli firma sahiplerinin istekleri doğrultusunda verilen gıda sektörü kalite ve gıda güvenliği sertifikaları genel olarak aşağıdakilerden oluşmaktadır. Bunların yanı sıra ihtiyacınız olan tüm ilgili belgeler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz ilk olarak telefonla arayarak gerekli bilgileri önbilgi olarak alabilirsiniz. Aklınıza takılan tüm soruları sorarak cevaplarını öğrenebilirsiniz.
Gıda sektöründe en çok talep edilen ve uzmanlarımız tarafından verilen sertifikalardan bazıları şöyledir:
- USDA Belgesi
• ISO EN 15593 Gıda Paketlemesi Belgelendirme
• HACCP Belgesi
• GLOBAL GAP Belgesi
• Helal Gıda, Vegan ve Koşer Belgeleri
• MSC Belgesi
• ASC (Su Ürünleri Yönetim Konseyi) Belgesi
• İyi Tarım Uygulamaları (GAP) Belgesi
• KTW Hijyen Belgesi
• Organik Gıda Belgesi
• NSF Belgesi
Yukarıda bahsedilen ve en çok tercih edilen belgelerin yanı sıra daha fazlası için bizimle irtibata geçmeniz yeterli olacaktır.
Kobi Danışmanlık ile irtibata geçerek Gıda Belgelendirmeleri alanında en iyi fiyatları alabilirsiniz. Türkiye’nin önde gelen danışmanları ile hizmet veriyor ve yine bu alanda önemli detayları INSTAGRAM hesabımızda paylaşıyoruz.